Björkman om Melodifestivalen 2015: ”Tre bidrag kan vinna Eurovision”

© Mattz Birath

Två veckor avklarade, fyra återstår. Melodifestivalen 2015 har sparkat igång på allvar. Och trots att röstningsdebatten gör sig gällande även i år kan vi också urskönja andra saker, värda att fokusera på.
– Vi tänkte, försämrar det tävlingen att ta bort ett bidrag? Nej, snarare kanske vi höjer lägstanivån, säger Christer Björkman.

För att upprätthålla intresset för Sveriges i särklass största TV-program måste Melodifestivalen ständigt hålla sig uppdaterad och fräsch. Ansvaret för detta faller ofta tillbaka på tävlingens artistansvarige, Christer Björkman, som berättar att man inför årets tävling tänkte lite annorlunda.

– Vi hade ett par värdeord inför årets festival, dessa var värme, glädje, spänning och mod. Det visade sig att det var klurigt att omvandla detta till låtar och tävling. Vi har en tendens att titta för mycket på vad som är kompetent och vilka låtar som är säkra hits. Årets festival karaktäriseras av en blandning mellan kassaskåpssäkra hits och låtar som är roliga eller som blir ”vattendelare”. Vi vill ha åsikter kring bidragen, säger Christer Björkman.

”Trodde inte att det var live”

Den största förändringen som skedde inför Melodifestivalen 2015 var givetvis att man bantade antalet bidrag från 32 till 28. Här menar Christer Björkman att det var viktigt att öka livekänslan i programmet, vilket gjorde att man behövde ge plats åt programledarna.

– I undersökningar efter förra året fick vi kritik eftersom många trodde att allt var förinspelat. Tidigare har vi drivit våra programledare mot att följa manus och titta in i kamerorna, det är inte vad folk vill ha klockan 20 en lördagskväll, de vill ha spontanitet. För att ordna detta behövde vi ge plats åt programledarna, närmare fem minuter inför varje bidrag. Vi tänkte, försämrar det tävlingen att ta bort ett bidrag? Nej, snarare kanske vi höjer lägstanivån, säger han.

Men idén om att göra programmet två timmar långt, den skrotade Björkman omedelbart.

– Det är gott att äta godis, men påsen får inte bli för stor, då blir jag mätt och tröttnar. Programmet ska sluta när man vill ha lite till, det håller ändå på i sex veckor.

”Har en potentiell Eurovision-vinnare”

Ända sedan 2007, när Sebastian Karlsson och Måns Zelmerlöw tog sig till final, har artister från Idol varit ett såväl givet som framgångsrikt inslag i Melodifestivalen. I år hittar vi inte mindre än fyra stycken före detta idoler, en i varje deltävling. Det är inget som överraskar Christer Björkman.

– Det är världens bästa artistskola, utan tvekan. Vi låter det ofta gå några år så att de får landa och inse att de inte är världsstjärnor utan att det faktiskt är ett tufft jobb. Men alla som jobbar här vet att de är lätta att ha att göra med. De förstår hur man gör för att sälja sig i TV. För upphovsmännen är de också lätta att använda sig av när de skräddarsyr sina låtar, deras röster är kända och så även deras artistiska profil. De underlättar för alla!

Vi är nu halvvägs igenom årets 28 låtar och nu under veckan tar sig Melodifestivalen upp till Östersund för första gången. Trots att det återstår många bidrag för allmänheten att bedöma ser Christer Björkman extra stor potential hos vissa låtar.

– Jag har tre stycken som jag tror extra mycket på. Får något av dessa tre bidrag chansen i Eurovision Song Contest har vi en potentiell vinnare när det blir dags i maj.

Via:: Poplight

Vår sida för melodifestivalen är uppe och kommer fyllas på med information och nyheter allt eftersom. Här finner ni även spelsajter där ni kan spela på melodifestivalen odds.
Till melodifestivalen 2015: KLICKA HÄR.

Viktig info!

Du måste vara 18 år och äldre för att spela online!
18+ | Spela ansvarsfullt | www.stodlinjen.se | Regler & Villkor gäller.
Lite extra kilon?
Melodfestivalen erbjudanden!
Betway erbjuder... Spela på att valfri artist kvalificerar från någon av de fyra deltävlingarna eller från Andra chansen, och om artisten du väljer inte kvalificerar sig direkt till finalen ger vi pengarna tillbaka som ett gratisspel upp till 250 kr. Besök Betway här och läs mer!
Rösta här!